Morgonen går tung och fjät....

Dagis har alltid haft luciafirande på kvällen. Men detta år ville fröknarna prova något nytt och tvingade dit alla föräldrarna klockan 07.00 på morgonen för att visa upp att de tvingat barnen att sjunga sånger om ett katolskt helgon kallad Lucia (st Mary).

Nåväl. Kaffe och macka var utlovad så en snåljåp som jag pallrade mig upp i ottan för att bevittna detta spektakel.
Måste faktiskt medge att det är lite mysigt att se de små barnen utklädda till pepparkaksgubbar, Lucior, Tomtar och tärnor sjunga i 14 tonarter.

Zack stod vid sidan och pratade sig igenom hela firandet. Hans gamla polers Daniel var ju tillbaka på dagis!
Zigge stod längst fram med tummen i munnen och såg bekymrad ut. Kanske tänkte han på att Lucia arresterades och dömdes till att bli glädjeflicka på en bordell. När hon vägrade så spännde de fast henne bakom ett spann med oxar men då fryste spannet fast i marken och gick inte att rubba. Inte ens när det hällde kokande olja över henne så tog hon skada. Till slut så körde någon ett svärd i hennes hals men inte ens det bet på Lucia som vägrade dö innan hon fick sista smörjelsen.

Kanske det var det som Zigge tänkte på. Det får vi nog aldrig veta...


Ja ja, det blev, trots den blodiga historien, ett trevligt firande för alla parter.

Nu när mina barn är så pålästa om den historien så ska jag börja förtälja dem om Nikolaus som for till Jerusalem för att bli eremit men som återvände till sin hemstad, Patara i Lykien, där han blev ärkebiskop innan förföljelsen av de kristna gjorde att han blev fängslad.
Först när Konstantin den store kom till makten frigavs han. Han närvarade vid första konciliet i Nicaea, och deltog i tidens strider mot arianismen; det berättas att han där slog Arius på käften, och att det kanoniska straffet han därmed skulle åläggas blev avskrivet genom mirakulöst ingripande från jungfru Maria.

Fast vi, vi kallar honom bara för.....Tomten

Kommentarer
Postat av: Camilla

era pojkar var så söta såååå! :-)

2008-12-12 @ 19:30:05
URL: http://stjarne.blogg.se/
Postat av: Carro

Så söta pojkarna var!! =) har aldrig hört den berättelsen om Lucia förut. Hahah

2008-12-12 @ 20:16:09
URL: http://snuttungar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0